שיקולים בבחירת ישיבה

יאיר צפלביץ בוגר הישיבה ואחראי גיוס תלמידים

הגעתי לכיתה יב', זהו שנה הבאה אני מסיים 12 שנות לימוד. אני יוצא לחופש. ישששש.

שמיניסט יקר בפניך נפתחות אפשרויות ומסלולים רבים שבאחד מהם תצטרך לבחור כמסלול המשך לחייך. כדי לעזור לך בהחלטתך אתן לך כמה תובנות וטיפים.

לפני שאתה ניגש לברר ולהחליט עליך להבין את משמעות ההחלטה. אז לאחוזים ניכרים באוכלוסיית השמיניסטים (בטח לא אתה) זוהי ההחלטה הראשונה כבדת המשקל שעליהם להחליט בה בעצמם ובאחריותם הבלעדית.  אם לגבי ההחלטה באיזה ישיבה תיכונית/ תיכון ההורים שלך בתכלס בעיקר קבעו הרי שכאן אתה צריך להחליט, אומנם ההורים המורים המדריך יכול לתת עצה טובה, אבל בסופו של דבר ההחלטה היא עליך. אל תחשוש יש לך את כל הכישורים להחליט בצורה שתהיה הטובה לך ביותר. דבר שני: עד כה המשימות המטרות סוג המסגרת ושאר הדברים היו די ברורים, יש בית ספר לומדים בו לבגרות, המטרה היא להצליח בה וכו'. עכשיו העסק קצת יותר מסובח. יש בפניך מגוון אפשרויות שונות שכל אחד מהם ענינו שונה לחלוטין מחברו: צבא, שירות לאומי, לימודי תעודה, עתודה, מכינה, ישיבה.

לא באתי לגרום לך חששות, רק שתדע בפני מה אתה עומד כדי שתוכל להתייחס למשימת הבחירה באחריות הנדרשת. בסופו של דבר זה החיים שלך וודאי שאתה רוצה ללכת בכיוון שיהיה הכי מתאים לך.

ומכאן נעבור לטיפים:

  1. אל תדחה את הקץ. ככל שתקדים לברר מה מתאים לך להמשך דרכך כן ייטב לך.

 

  1. תשב עם עצמך, עדיף עם דף ועט, ותכתוב לעצמך: מה השאיפות שלי בחיים? מה אני מתכנן לעשות בצבא? מתי אני רוצה להתחתן? איזה סוג משפחה אני רוצה להקים? במה הייתי רוצה לעבוד? מה אצלי באישיות אני רוצה לפתח? האם אני רוצה ללמוד תורה ולמה? איזה מידות הייתי רוצה לתקן? בקיצור תעשה סוג של מיפוי עצמי. אם עשית את זה כמו שצריך זה יעזור לך מאוד להבין איזה סוגי מקומות כדאי לך לבדוק.

 

  1. בהנחה שהחלטת שהכיוון שלך הוא לדחות שירות צבאי ולבדוק מכינות וישיבות. לפני שאתה יוצא לבדוק תתן תשובות לשאלות הבאות: 1. האם אני מחפש יחס אישי יותר? האם אני מחפש להרגיש חלק מחבורה? האם חשוב לי להרגיש שיש לי חלק בבניית הישיבה? אם התשובה לשאלות האלו היא "כן" תחפש ישיבות/ מכינות קטנות שנמצאות יחסית בתחילת דרכם. אם התשובה היא "לא" תחפש ישיבות ותיקות וגדולות יותר. 2. האם אני רוצה מקום קרוב לבית או רחוקה מהבית? כמה חשוב לי התנאים הטכניים במקום? האם הסביבה בה הישיבה/ מכינה נמצאת חשובה לי, לדוגמא: אם זה עיר דווקא או יישוב? 3. האם הדגש אצלי הוא בניין האישיות או ללמוד תורה . אם בניין האישיות תשקיע יותר בבדיקה של מכינות אם ללמוד תורה תשקיע יותר בבדיקה של ישיבות. 4. האם אני מחפש מקום שיש בו אווירה צבאית? האם אני רוצה שיהיה הדרכה מאוד מפורטת בלימוד אמונה או אוירה יותר פתוחה? חשוב לי אוירה ספרדית יותר? 5. האם אני רוצה להיות במקום שיש לו ערך מוסף מעבר ללמוד תורה? אם כן תבדוק מקומות שנמצאים בערים בפיריפריה או במקומות שיש מאבק לאומי.

 

זה נראה מתיש לחשוב כל כך הרבה, לפעמים בא לך לזרום וזהו. טוב זה גם שיטה אבל לא נוהגים להשתמש בה איפה שרוצים לבנות בניין עם יסודות עמוקים. אין מה לעשות מי שבא לבנות בית צריך לתכנן אותו עם מהנדס ואדריכל. אל תחשוב שבניין החיים שלך דורש פחות תכנון וחשיבה.

תשובות לשאלות אלו יעזרו לך לסנן ולהחליט על שלוש מקומות שנראה שיותר מתאימות לתשובות שלך. כידוע טוב מראה עיניים ממשמע אוזניים ואין אפשרות להבין מה ליבך חפץ ללא מפגש חיי עם המקום. לכן בשלב הזה שים תיק על הגב תודיעה שאתה נוסע לשבוע ותלך לשהות שניים שלוש ימים במקומות שהחלטת לבדוק. בהצלחה.      

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

הקדישו את הלימוד
לע"נ יקיריכם